PURPLY

Purply

Food For Thought

Med ingrediensen Purply, som er laget av råvaren Ciona, kan vi lage mange av de samme populære matrettene som i dag lages med tradisjonell kjøttdeig. Den store forskjellen er at Purply kan kultiveres med et svært lavt klimaavtrykk (0,22 kg CO2-eq/kg).

Hva er Ciona?

Ciona er et lite dyr som lever under vann, og som spiser naturlig forekommende plankton. Denne lokale arten av tunikater har levd utenfor kysten vår i hundrevis av år – og trolig mye lenger.

Pronofa er først i verden til å kultivere og videreforedle Ciona. Vi kan tilby en helt ny ingrediens på markedet som bidrar til en mer bærekraftig matproduksjon i fremtiden.

Fremtidens matproduksjon

– Et klimatiltak har aldri smakt bedre

I andre land regnes ulike arter av tunikater som delikatesser. Sør-Korea og Japan har «Meongge», Chile serverer «Piúre», og Frankrike byr på sine «Figue de Mer» eller «Violettes». Alle disse blir imidlertid servert rå. 

Den største innovasjonen som Pronofa står bak, er derimot å videreforedle vår lokale tunikat-art ciona. Slik henter vi ut et enda større potensial i denne råvaren, ved at den egner seg godt til å produsere en kjøttdeig.

Vi vet at verdensbefolkningen kommer til å bikke 10 milliarder om drøye 30 år basert på dagens befolkningsvekst .

Vi kommer dermed til å trenge 70% mer mat enn i det vi produserer globalt i dag. 

Samtidig må dette gjøres på en måte som ikke legger ytterligere press på naturen.

Pronofa har først og fremst trua på Purply fordi det smaker godt, men også matcher tradisjonelt kjøtt på næringsinnhold.

Med et klimaavtrykk på kun 0,2 kg CO2eq/kg er Purply i tillegg verdens mest klimavennlige kjøtt.

Det er det verdt å tenke over, eller «Food For Thought» – nå og i fremtiden.

«Det smaker helt nydelig!»
Bjørnar Selnes Skjæran
Fiskeri- og havminister, 2022 (Nationen.no)

Ciona
En ny, nordisk råvare lavt i næringskjeden

Finner sin egen mat
Spiser kun plankton og trenger ikke annen fôring 

Vokser naturlig
Vi bruker ikke gjødsel eller kjemikalier i dyrkingen

Tar ut nitrogen fra sjøen
Kan bidra til å bedre vannkvaliteten og økosystemet

Råvare av høy kvalitet
Rik på proteiner og mineraler

Klimavennlig
0,22 kg CO2eq/kg

Mer mat fra havet

Ifølge EU kommer kun 2% av kaloriinntaket til verdensbefolkningen fra havet. Kun 1% av maten produseres gjennom akvakultur.

FN sier derimot at vi er nødt til å øke andelen til 10% for at ingen skal gå sultne inn i fremtiden.

Purply smaker hverken som fisk eller skalldyr, men passer i stedet til for eksempel kjøttboller, lasagne, pizza og hamburger. Vi tror at dette kan gjøre en forskjell. 

Hvorfor har det så lavt klimaavtrykk?

Med et klimaavtrykk kun 0,22 kg. CO2eq/kg er Purply blant råvarene vi kjenner til med lavest klimaavtrykk. Det er vesentlig lavere enn andre typer kjøtt og fisk, samt lavere enn de aller fleste typer frukt og grønnsaker, meieriprodukter og kornprodukter. 

Årsakene er mange, men den viktigste er kanskje at råvaren Ciona vokser helt naturlig langs kysten. Det trengs ingen fôring eller gjødsling, kun kompetanse og tekniske ferdigheter til å dyrke og høste dem på riktig måte og i stor skala. Videreforedlingen til Purply-kjøttdeigen krever ellers lite energi og lite ferskvann

Det som ikke synes i CO2-regnestykket er dessuten at tunikater som Ciona er filterspisere: De filtrerer opptil 100 liter sjøvann om dagen for plankton. Det er viktig fordi det ofte blir altfor mye plankton i norske fjorder, grunnet avrenning fra jordbruket. 

Det igjen fører til algeoppblomstringer og såkalt eutrofiering. Dette er svært skadelig for det marine økosystemet og vannkvaliteten generelt. 

Tunikatene omsetter derimot næringsstoffene fra plankton på en effektiv måte. Ellers er det ikke funnet tegn til toksiner, slik som kan forekomme i andre marine råvarer. Ciona er med andre ord helt trygt å spise.

Bildegalleri

Back to top