Om Pronofa ASA
Pronofa ble etablert i januar 2021, og ble spunnet ut av hjørnesteinsbedriften Denofa, som har produsert næringsmidler i Fredrikstad siden 1912.
Industrikompetansen til Denofa var avgjørende for etableringen av det nye selskapet, kombinert med innhenting av midler fra kapitalmarkedet.
Siden har Pronofa tilført kompetanse og erfaring gjennom oppkjøp av flere mindre selskaper, og nyansettelser.
På den måten har vi blant annet tilegnet oss mer enn 15 års erfaring innen lavtrofisk akvakultur (Ciona-oppdrett) og entomologi (Svart soldatflue-oppdrett).
Status 2024
-
Pronofa ASAs hovedprioritet er å utvikle og produsere forbrukerprodukter laget av Ciona.
-
Det første industrielle produksjonsanlegget for Ciona ble åpnet i Stenungsund, Sverige, i Q4 2023.
-
Purply-satsingen demonstrerer en veldig attraktiv enhetsøkonomi, kort tilbakebetalingstid på investeringer og et stort potensielt marked.
-
Markedet for kjøttdeig totalt sett i Norden er på 500 000 tonn. Purply kan konkurrere med tradisjonelle typer kjøtt på smak, kvalitet, næringsinnhold, pris – og bærekraft.
-
Purply lanseres først i Norge og Sverige, med potensial for videre ekspansjon.
-
Pronofa har tette forbindelser til Denofa, et selskap med mer enn 110 års industrierfaring innen næringsmidler og fôrproduksjon.
-
Pronofa kan produsere om lag 80 kg. Ciona-kjøtt per m2 havoverflate, takket være vertikal kultivering og høy gjennomstrømming.
- Pronofa følger en «Asset & CAPEX light»-tilnærming for alternative proteiner.
Pronofa skiller seg ut fra andre start-up-selskaper ved at vi har Denofas industrielle kompetanse i ryggen, i tillegg til sterke investorer. Det har gitt oss muligheten til å satse på produksjon av nye, lokale og bærekraftige råvarer i stor skala.Hans Petter Olsen, CEO, Pronofa
Avdelinger
FREDRIKSTAD (NO)
- Hovedkontor
- FoU-avdeling for alternative proteiner
STENUNGSUND (SE)
- Produksjonsanlegg for Ciona (tunikater)
EIDE (NO)
- FoU-avdeling for Ciona (tunikater)
Forretningsområder
Pronofa ASA er først i verden til å benytte tunikater i stor-skala matproduksjon. Vi bruker den lokale varianten Ciona som vokser naturlig langs kysten i Norge og Sverige. Produktene våre selges under merkevaren Purply.
Purply er et videreforedlet Ciona-produkt som har karakteristikker som ligner tradisjonell kjøttdeig. Det kan med fordel brukes i populære retter som taco, lasagne, pizza eller kjøttboller.
Med et klimaavtrykk kun 0,2 kg. CO2e per kg. er Purply verdens mest klimavennlige kjøtt.
I tillegg til å produsere mat av Ciona, utforsker vi muligheten for å bruke samme råvare til fôrproduksjon. Til bruk i fiske- eller dyrefôr ser vi også på alternative proteinkilder som Svart soldatflue.
Denofa AS, Godthåb Holding AS, Convexa Asymmetric AS, Reitan Kapital AS og Silvercoin Industries eier til sammen mer enn 75% av Pronofa ASA (2024).
De resterende aksjene er i hovedsak fordelt på ulike investeringsselskaper, samt tidligere eiere av selskaper som har blitt kjøpt opp og innlemmet i Pronofa.
Styremedlemmer
BJØRGE GRETLAND
Chairman
- Broad experience from venture capital, mergers & acquisitions and capital markets.
- Food tech, sustainable tech investments, active ownership, global expansion, partnerships.
- Holds a Master of Economics and a PhD in strategy and finance.
ANDREAS AKSELSEN
Board Member
- Board Member of Godthåb Holding AS, BEWI ASA, Pridok AS.
- Experience from various positions in Jackon Holding from 2004.
- M.Sc in Business Administration from BI and a B.Sc in mechanical engineering.
ANNE-CHARLOTTE HOLMLÖV
Board Member
- CEO Consupedia.
- Education from London Business
School and Uppsala University. - Extensive experience from companies
including Bristol Myers Squibb, Novartis,
Nestlé and start-ups.
HILDE C. TALSETH
Board Member
- CEO Norsk Kylling AS.
- MBA Strategy & Management, Norwegian School of Economics (NHH).
- Extensive leadership experience and board memberships.
TERJE ANDERSEN
Board Member
- Board Member of Borregaard ASA, Head of Audit and Sustainability committee.
- Previous CFO of Orkla and CEO of Orkla Investments
Board Member of Borregaard ASA, Head of Audit and Sustainability committee. - MBA («Siviløkonom»), Norwegian School of Economics (NHH).
HEGE RIVEDAL ØDEGAARD
Board Member
- Director Quality & Sustainability Denofa.
- Biochemical laboratory Scientist.
- MSc Food Scientist.
HANS MARTIN KJERNSBÆK
Board Member
- CFO Denofa AS.
- Msc. Business Administration.
- Master of Professional Accountancy.
- Extensive experience from audit, transactions and advisory in public interest companies.