Purply
Food For Thought
Purply er et nytt og banebrytende produkt laget av Ciona, som ligner på tradisjonelle typer kjøtt – på smak, næringsinnhold og bruksområder. Purply kan brukes i en rekke matretter som du allerede kjenner fra før, som pizza eller taco.
Fremtidens matproduksjon
verdens mest klimatvennlige kjøtt
Ciona er ikke noe nytt. Disse marine dyrene har levd utenfor kysten vår i hundrevis av år – og trolig mye lenger. Men like lenge har vi undervurdert potensialet deres som en kilde til god mat.
Det eksisterer 3 000 ulike typer tunikater i verden, og én av dem er altså Ciona.
Noen andre varianter regnes som smakfulle delikatesser i land som Sør-Korea («Meongge»), Chile («Piure») og Frankrike («Figue de Mer»), men her får du som regel servert dem rå.
Kulinariske opplevelser er for mange en veldig viktig del av livet. Det er spennende å utforske nye smaker og å utfordre sine gamle matvaner.
I tillegg vet vi at verdensbefolkningen kommer til å bikke 10 milliarder om 30-35 år basert på dagens befolkningsvekst .
Vi kommer dermed til å trenge 70% mer mat enn i det vi produserer globalt i dag.
Samtidig må dette gjøres på en måte som ikke legger ytterligere press på naturen.
Pronofa har først og fremst trua på Purply fordi det smaker godt, men også matcher tradisjonelt kjøtt på næringsinnhold.
Med et klimaavtrykk på kun 0,2 kg. CO2e per kg. er Purply i tillegg verdens mest klimavennlige kjøtt.
Det er det verdt å tenke over, eller «Food For Thought» – nå og i fremtiden.
Tunikatprodukt
En lavtrofisk art som kan gå rett til konsument
Spiser kun plankton
Næringsstoffene finnes i sjøen, så de trenger ikke fôring
Vokser naturlig
Ingen gjødsling og ingen bruk av pesticider
Bryter ned nitrogen
Bedrer vannkvaliteten og hindrer algeoppblomstringer
Råvare av høy kvalitet
Rik på protein og inneholder sunne Omega 3-fettsyrer
Verdens mest klimavennlige kjøtt
0,22 kg CO2e/kg
Mer mat fra havet
Ifølge EU kommer kun 2% av kaloriinntaket til verdensbefolkningen fra havet. Kun 1% av maten produseres gjennom akvakultur.
FN sier derimot at vi er nødt til å øke andelen til 10% for at ingen skal gå sultne inn i fremtiden.
Purply smaker hverken som fisk eller skalldyr, men passer i stedet til for eksempel kjøttboller, lasagne, pizza og hamburger. Vi tror at dette kan gjøre en forskjell.
Hvorfor er dette så klimavennlig?
Med et klimaavtrykk kun 0,2 kg. CO2e per kg. er Purply verdens mest klimavennlige kjøtt. Det er vesentlig lavere enn andre typer kjøtt – og fisk, og for øvrig også lavere enn de aller fleste typer frukt og grønnsaker.
Årsakene er mange, men den viktigste er kanskje at råvaren Ciona vokser helt naturlig langs kysten. Det trengs ingen fôring eller gjødsling, kun kompetanse og tekniske ferdigheter til å dyrke og høste dem på riktig måte og i stor skala. Videreforedlingen til Purply-kjøttdeigen krever ellers lite energi og lite ferskvann.
Det som ikke synes i CO2-regnestykket er dessuten at tunikater som Ciona er filterspisere: De filtrerer opptil 100 liter sjøvann om dagen for plankton. Det er viktig fordi det ofte blir altfor mye plankton i norske fjorder, grunnet avrenning fra jordbruket.
Det igjen fører til algeoppblomstringer og såkalt eutrofiering. Dette er svært skadelig for det marine økosystemet og vannkvaliteten generelt.
Tunikatene omsetter derimot næringsstoffene fra plankton på en effektiv måte. Ellers er det ikke funnet tegn til toksiner, slik som kan forekomme i andre marine råvarer. Ciona er med andre ord helt trygt å spise.
Produktblader
Nyheter
Gode signaler fra DetoxBug-prosjektet
Veterinærinstituttet besøkte FoU-laben til Pronofa i Fredikstad i forbindelse
NRK Supernytt: Skolebarn lagde tunikatkjøttboller
Se innslaget på nrksuper.no »
«Morran» i Østfold: – Terningkast 6!
Hør Tirsdagstesten på radio.nrk.no »