Om oss

Pronofa ASA

Både Ciona og Svart soldatflue (BSF) har spennende bruksområder, og vil kunne komplementere tradisjonelle råvarer i takt med den økende etterspørselen etter proteinråvarer. 

Pronofa er blant de ledende selskapene i Norden som satser på storskalaproduksjon av disse nye råvarene, og vil være en banebryter for nye og bærekraftige proteinkilder årene som kommer. 

 

Selskapet ble etablert i 2021

Pronofa ble etablert i januar 2021, og ble spunnet ut av hjørnesteinsbedriften Denofa, som har produsert næringsmidler i Fredrikstad siden 1912.

Industrikompetansen til Denofa var avgjørende for etableringen Pronofa, i kombinasjon med innhenting av midler fra kapitalmarkedet. 

Siden har vi tilført selskapet kompetanse og erfaring gjennom oppkjøp av flere mindre selskaper, og nyansettelser.

 


Vi skiller oss ut fra andre start-up-selskaper ved at vi har Denofas imponerende industrielle kompetanse i ryggen, og sterke investorer som har gitt oss forutsetninger til å tenke stort og se langt!

Hans Petter Olsen, CEO, Pronofa

Storsatsing på Ciona

MARINE TASTE (SE)

Pronofas opprinnelige tanke var å produsere dyrefôr av den spennende råvaren Ciona. Etter hvert kom vi imidlertid i kontakt med selskapet Marine Taste fra Stenungsund i Sverige, som de siste 10-12 årene hadde eksperimentert med Ciona til flere ulike formål; Fra biogass til dyrefôr – og til og med mat og andre næringsmidler.

Det svenske selskapet hadde blant annet utviklet en metode for å lage kjøttdeig av Ciona, som kunne brukes på nesten nøyaktig samme måte som vanlig kjøttdeig. Marine Taste hadde til og med laget en hamburger som smakte godt, i tillegg til en Umami-fond som hadde blitt svært godt mottatt av kokker og matentusiaster i Sverige.

Det var tydelig at dette selskapet hadde kommet langt innen kultivering og produktutvikling, men de at de tilsynelatende manglet kapital, nettverk og en profesjonell organisasjon til å kunne ta de neste nødvendige stegene. 

Dette virket som en perfekt match for Pronofa, som var på utkikk etter nettopp den kompetansen og erfaringen fra Ciona-produksjon som Marine Taste hadde tilegnet seg. 

 

Da Pronofa kjøpte opp Marine Taste, gikk de tidligere eierne i det svenske selskapet inn som aksjonærer. Siden har vi samarbeidet tett på norsk og svensk side om å finne den optimale oppskriften på Ciona-kjøttdeig, hvilke ferdigprodukter vi skal produsere, hvilket «brand» vi markedsføre det under, og hvilke salgskanaler vi skal prioritere først.

Parallelt med mat og næringsmidler av Ciona, jobber vi med «fôr-sporet» og andre forretningsområder for Ciona. Vi er i gang med FoU-arbeid knyttet til fisk- og dyrefôr, og har gjennomført initielle smaklighetstester på hund og katt med positive resultater. Mulighetene er mange med denne fantastiske råvaren! 

TUNICAT AS

I Eide kommune, mellom Kristiansund og Molde, hadde Tunicat AS skaffet seg konsesjon til å drive med oppdrett av Ciona. Gründerne hadde lang fartstid fra henholdsvis fiskenæringen og oljebransjen, og dermed solid teknisk kompetanse for blant annet å gjøre presise målinger og effektivisere høsting av Ciona fra havet.

Gjennom oppkjøpet av Tunicat AS har Pronofa fått enda en viktig partner, som bidrar spesielt innen FoU. 

Ciona vokser naturlig langs norskekysten

Sirkulærøkonomi med Svart soldatflue

FLYING FEED OG ECOPROT

I mai 2021 kjøpte Pronofa opp et lokalt start-up-selskap fra Fredrikstad kalt Flying FeedForetaket hadde jobbet med larveproduksjon i flere år, men manglet den finansielle og organisatoriske støtten som «start-ups» gjerne er avhengige av for å komme videre.

Pronofa kjøpte deretter opp et annet start-up-selskap, Ecoprot, som drev med larveproduksjon i Nordland. Driften ved dette anlegget ble avviklet i 2023, mens FoU-arbeidet fortsetter for fullt i Fredrikstad.

Før Pronofa kan bygge sitt eget fullskalaanlegg for oppdrett av Svart soldatflue, må forutsetningene for å drive insektsproduksjon i Norge forbedres. Dette innebærer enten regelendringer som åpner for at Svart soldatflue får lov til å spise noe annet enn produksjonsdyr, eller at vi får rikelig tilgang på et organisk substrat som er tillatt, men som ikke kan gis direkte til f.eks. kylling eller laks. 

Biologisk sett kan Svart soldatflue spise nær sagt alt. Blir det tillatt å gi dem for eksempel matavfall eller fiskeslam, kan vi skape sirkulærøkonomi i praksis også i Norge.

 

 

Forretningsområder

Kappedyret Ciona vokser langs kysten. Det inneholder animalske proteiner med en gunstig sammensetning av aminosyrer, og brukes til mat og dyrefôr.  

Kjøtt fra Ciona har et klimaavtrykk på kun 0,8 kg. CO2 EQ per kg. proteinDette er eksepsjonelt lavt, og betyr i praksis at Ciona trolig er verdens mest klimavennlige kilde til animalske proteiner.

 

Vårt andre forretningsområde er insekter, og i første omgang satser vi på arten Svart soldatflue (BSF).  

Alle fraksjoner av larven og flua kan brukes til produksjon. Mel og olje, kitin (kitosan) og frass kan brukes til henholdsvis fisk- og dyrefôr, tilskudd i legemidler, og som organisk gjødsel.

Eierskap og ledelse

Denofa AS, Kreano AS, Reitan Kapital AS, Canica AS, Six-Seven AS og Macama AS eier til sammen mer enn 75% av Pronofa ASA (2022).

De resterende aksjene er i hovedsak fordelt på ulike investeringsselskaper, samt tidligere eiere av selskaper som har blitt kjøpt opp og innlemmet i Pronofa.

Styreleder: Bjørge Gretland

CEO: Hans Petter Olsen

Styremedlemmer

BJØRGE GRETLAND

Chairman
 • Broad experience from venture capital, mergers & acquisitions and capital markets
 • Food tech, sustainable tech investments, active ownership, global expansion, partnerships
 • Holds a Master of Economics and a PhD in strategy and finance

HAAKON SÆTER

Board Member
 • Broad experience from investments and capital markets for several years
 • Sustainable tech investments, active ownership
 • Education from Oslo Business School (HA)

HEGE BUER

Board Member
 • CEO Jackon
 • MSc Business & Management
 • Extenisve experience from top level finacial position

HILDE C. TALSETH

Board Member
 • Director Sustainability & Innovation, Norsk Kylling AS
 • MBA Strategy & Management, Norwegian School of Economics (NHH)
 • Extensive leadership experience and board memberships.

TERJE ANDERSEN

Board Member

 • Former CEO at Orkla Investments
 • Business Administration, Norwegian School of Economics (NHH)
 • Board membership in a number of boards, including Borregaard Industries Ltd., Jotun AS and Saudafaldene AS.

HEGE RIVEDAL ØDEGAARD

Board Member
 • Director Quality & Sustainability Denofa
 • Biochemical laboratory Scientist
 • MSc Food Scientist

HANS MARTIN KJERNSBÆK

Board Member
 • CFO Denofa AS
 • Msc. Business Administration
 • Master of Professional Accountancy
 • Extensive experience from audit, transactions and advisory in public interest companies

Ledergruppe

Hans Petter_profil BW

HANS PETTER OLSEN

Adm. dir / CEO 
Hege profil BW

HEGE RIVEDAL ØDEGAARD

Dir. kvalitet, utvikling og bærekraft
cropped-favicon.png

CATO HALSAA

Finansdirektør / CFO 
Hans Jørgen_profil BW

HANS JØRGEN TORGERSEN

Driftsdirektør / COO
cropped-favicon.png

PER CHRISTIAN OLSEN

Salg- og markedsdirektør
Et ledende selskap
i en ny næring

Pronofa regnes allerede som et banebrytende selskap innen ny og bærekraftig proteinproduksjon, også utenfor Norges grenser.

Hvis Pronofa lykkes med å produsere Ciona eller Svart soldatfluelarve i stor skala de neste årene, vil dette representere et gjennombrudd for ny og bærekraftig proteinproduksjon i Norden.

Back to top