Ciona

Ekte kjøtt fra kysten

Ciona er et kappedyr som vokser naturlig i sjøen langs norske- og svenskekysten. Det finnes mer enn 3 000 ulike arter kappedyr i verden, og noen av dem har blitt brukt i matlaging gjennom århundrer.

Pronofa er først til å produsere mat i stor skala av kappedyret Ciona. Denne arten er i tillegg godt egnet til fisk- og dyrefôr, og kan potensielt brukes i andre typer næringsmidler, kosttilskudd eller legemidler.

Ciona som mat

Ettersom Ciona består av animalske proteiner, har det mange av de samme egenskapene som andre typer kjøtt. 

Det smaker ikke marint på samme måte som fisk eller skalldyr. Derfor egner Ciona seg godt til populære retter som taco, pasta, pizza, hamburger, kjøttboller, «steamed buns» eller vårruller.

«Umami-fond» av Ciona-kraft kan tilsettes gryter, wok-er, sauser og supper for å utdype de andre smakene. På kokke-språket omtales Umami gjerne som «The Fifth Taste», i tillegg til salt, surt, søtt og bittert. Denne fonden har allerede blitt en «hit» blant svenske mesterkokker, og fått flere utmerkelser.

Pronofas merkevare for salg av Ciona-produkter er Purply.

Bon appétit!

– Det smaker helt nydelig. Det smaker mer som kjøtt enn fisk!
(På Bellona-arrangementet «Ravareløftet», Nationen.no)
Bjørnar Selnes Skjæran
Fiskeri- og havminister, 2022

Ekstremt lavt CO2-avtrykk

0,8 CO2-EQ PER KG. PROTEIN

Ciona er trolig verdens mest klimasmarte proteinkilde.

CO2-avtrykket ligger på kun 0,8 kg. CO2 EQ per kg. protein. Det vil si at det per kg. kjøtt i våre sluttprodukter vil være enda lavere enn dette igjen.

Ciona-kjøttet i Purply-burgeren som vi har servert ved flere anledninger, har for eksempel et beregnet avtrykk på kun 0,25 kg. CO2 EQ per kg. kjøtt.

Klimaavtrykket til Ciona er med andre ord lavere enn de fleste typer frukt og grønnsaker, og vesentlig lavere enn andre typer kjøtt og fisk.

Preloader
 • Fantastisk råvare

  Fantastisk råvare

  Fantastisk råvare

  Ciona er kappedyr som lever i sjøen. Det finnes over 3 000 forskjellige typer kappedyr verden, og Pronofa benytter en lokal art som egner seg spesielt godt som en bærekraftig råvare.

 • Bærekraftig havbruk

  Bærekraftig havbruk

  Bærekraftig havbruk

  Ciona trenger hverken gjødsel, fôr eller ferskvann – bare et naturlig sted å vokse i sjøen. De er filterspisere, og hver Ciona filtrerer 3-5 liter vann for plankton i timen. Dette bidrar til å fjerne eutrofiering og bedre  vannkvaliteten sjøen.

 • Ekte kjøtt

  Ekte kjøtt

  Ekte kjøtt

  Purply-kjøttdeig, som er laget av Ciona, er relativt nøytral i smaken. Den kan derfor krydres og brukes på samme måte som vanlig kjøttdeig. Det smaker ikke marint som fisk eller annen sjømat, men ligner desto mer på rødt eller hvitt kjøtt.

Også til fisk- og dyrefôr, med mer?

Våre ansatte i Marine Taste i  Sverige, har forsket på ulike bruksområder for Ciona i over 10 år. Fra biomasse (biodrivstoff, bioenergi) til dyrefôr – og til slutt mat. 

Den positive responsen på maten vi har laget av Ciona, gjør at det er disse produktene som vil komme i salg først. Pronofa jobber likevel parallelt med å utforske flere andre bruksområder. Fisk- eller dyrefôr er særlig aktuelt.

Ikke minst er Ciona rike på flere næringsstoffer, og kan potensielt benyttes som et naturlig kosttilskudd eller i legemidler.

Ciona spiser bare plankton

Filtrerer 3-5 liter vann i timen for plankton

Ciona er trolig verdens mest klimasmarte proteinkilde. Disse dyrene krever hverken innsatsmidler eller gjødsling, intet fôr eller substrat, og ingen vanning – bare riktig kompetanse og utstyr for å kunne gjøre dette lønnsomt i stor skala. Med over 10 års erfaring fra Ciona-oppdrett i Stenungsund, Sverige, er vi en banebryter for denne typen lavtrofisk oppdrett.

Når Ciona vokser til sjøs, livnærer de seg utelukkende på plankton. Dette bidrar i sin tur til å fjerne overskuddsnæring i fjorden. Mindre konsentrasjon av plankton bidrar til færre algeoppblomstringer som kan være skadelig for biomangfoldet i fjorden. At Ciona får vokse naturlig, bidrar til å gjøre oksygennivået i vannet bedre, noe fisk og andre marine arter er avhengige av. 

Miljøorganisasjonen Marea har lenge tatt til orde for å aktivt dyrke Ciona, i Oslofjorden, ene og alene for å fjerne overskuddsnitrogen på en naturlig måte. Det er et bra initiativ som vi heier på. 

Hvis vi i tillegg kan høste og bruke Ciona til noe (for eksempel produsere mat eller fôr), oppfyller vi samtlige av FNs tre dimensjoner for bærekraftig utvikling. Dette inkluderer også økonomisk bærekraft, som i praksis betyr verdiskaping og nye, «grønne» arbeidsplasser innenfor havbruksnæringen.

En annen stor fordel med Ciona er at dette dyret ikke deler egenskapene til blåskjell og andre muslinger, som i perioder kan inneholde betydelige mengder giftstoffer. Cionaens oppbygning og korte vekstsyklus gjør at bioakkumulering av slike skadelige toksiner ikke utgjør noe problem.

Bildegalleri

Back to top